Utbud
På vår mottagning har du möjlighet att träffa både psykiatriker och psykolog för bedömning, behandling samt utredning. Vi erbjuder också möjlighet till digitala vårdbesök. Nedan kan du läsa mer om behandlingar och utredningar som vi erbjuder.
PSYKOLOGISK BEHANDLING
På Mentis arbetar vi med flera typer av psykologisk behandling. I första hand utgår vi från kognitiv beteendeterapi (KBT).
Kognitiv beteende terapi (KBT)
Är ett samlingsbegrepp för många behandlingar som alla utgår från att tankar, känslor och beteenden hänger ihop och förstärker varandra. I KBT tänker vi också att vi människor ibland lärt oss reagera och agera på sätt som inte är hjälpsamma för oss. I behandlingen tittar vi på hur dessa inlärda mönster ser ut och tränar in nya sätt att vara och göra. KBT är en vanlig behandlingsmetod vid t ex depression, fobier, panikångest och många andra typer av ångestproblematik. Det är den metod som Socialstyrelsen i första hand rekommenderar.
En del KBT-behandlingar följer en given manual. Hit hör t ex traumafokuserad KBT och prolonged exposure (PE) för den som drabbats av traumatiserande upplevelser/PTSD, men också behandlingar för flera typer av ångestproblematik, som fobier och panikångest. Andra KBT-behandlingar är “friare” i formen, men utgår ifrån samma principer. På Mentis arbetar vi med bådadera och också med så kallad tredje vågens KBT, med inslag av t ex mindfulness som ett sätt att förhålla sig till sina inre upplevelser:
Acceptance and commitment therapy (ACT)
I ACT betonas acceptans för egna oönskade tankar och känslor. Grundtanken är att när man accepterar sina inre upplevelser frigörs kraft och ork att istället lägga mer fokus på det som är meningsfullt och värdefullt i ens liv. Det är en behandlingsmetod som kan användas vid t ex stress, ångest, depression och smärtproblematik.
Interpersonell terapi (IPT)
Här läggs fokus på hur vårt mående påverkar våra relationer – och tvärtom. Det är en behandling vid depression, men kan också användas vid t ex ångest.
Emotion-regulation group therapy (ERGT) och dialektisk beteendeterapi (DBT)
Båda är behandlingar som kombinerar individuell terapi med färdighetsträning i grupp och som syftar till att öka förmågan att reglera känslor och minska destruktiva/självskadande beteenden. På Mentis har vi för närvarande inga gruppbehandlingar, men inslag av metoderna används i individuella terapier för den som behöver det. Vi har ambitionen att kunna erbjuda gruppbehandlingar i framtiden.
Psykodynamisk terapi (PDT)
Utöver KBT arbetar vi med psykodynamisk terapi (PDT). Här är grundtanken att psykiska symtom stammar från inre, ofta omedvetna, konflikter. I behandlingen utgår man till stor del från tidigare erfarenheter – inte minst av relationer – för att öka insikten om vad som styr de nuvarande inre upplevelserna och beteendena och därigenom förändra dem.
Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP)
Är en form av psykodynamisk terapi som lägger fokus på de automatiska försvar vi använder för att hantera svåra känslor och som kan leda till att vi lägger mer energi på att undvika det vi känner än på att leva det liv vi vill.
Gemensamt för alla behandlingsformer är att de inleds med ett eller några samtal där din problematik kartläggs – vi tittar på hur du mår, hur du har det nu och hur du önskar att det var istället. Tillsammans bestämmer vi vilken terapiform vi ska gå vidare med. Valet av behandling styrs av psykologens bedömning utifrån forskning och erfarenhet, men också av dina önskemål.
Efter det första samtalet påbörjas den egentliga behandlingen och den kan se olika ut och pågå olika lång tid, beroende på dina behov. Som exempel brukar en KBT-behandling kräva omkring tio sessioner, en behandling med prolonged exposure ungefär 16 gånger och en ätstörningsbehandling uppåt 20. I undantagsfall erbjuds även längre behandlingar. Mellan sessionerna med psykologen är det vanligt att du som patient arbetar med någon typ av uppgift som är kopplad till din behandling, t ex att registrera tankar eller aktiviteter eller att öva på någon ny färdighet.
Oavsett längd och form är det viktigt att tillsammans utvärdera behandlingen med jämna mellanrum, så att vi ser att terapin hjälper dig och att vi är på rätt spår.
LÄKEMEDELSBEHANDLING
Alla läkare som arbetar hos oss är legitimerade och har gedigen erfarenhet av att behandla psykiatriska sjukdomar. Precis som vid psykologiska behandlingar så utgår vi från evidensbaserad vård när vi förskriver läkemedelsbehandling.
PSYKIATRISKA UTREDNINGAR
Basutredning
I basutredningen ingår blodprovstagning, självskattningsformulär samt två till tre besök som fördelas mellan psykiatriker och psykolog. Informationen från intervjuer, resultaten av provtagningar och självskattningar vägs samman. En samlad bedömning görs av psykiatriker och psykolog om huruvida du är i behov av mer fördjupad psykiatrisk utredning, specialist psykiatrisk uppföljning eller om du kan följas upp via primärvården.
Neuropsykiatrisk utredning
Görs för att undersöka de svårigheter som en person upplever beror på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). NPF är ett samlingsnamn på ett antal psykiatrisk diagnoser så som ADHD och autismspektrumtillstånd. Hos oss genomförs kompletta neuropsykiatriska utredningar genom samarbete mellan erfarna psykologer och specialistläkare i enlighet med socialstyrelsens nationella riktlinjer.
Fördjupad personlighetsutredning
Först genomförs en basutredning om detta inte gjorts tidigare. Sedan får du fylla i fler fördjupade självskattningar samt genomgå fördjupad semi-strukturerad intervju. Det ingår oftast också att utredande psykiatriker och psykolog behöver genomföra granskning av tidigare journaler för en fördjupad anamnestagning samt bedömning av tidigare insatser.
Blodprovstagning, fysiska/digitala besök, självskattningar och strukturerade samt semi-strukturerade intervjuer ingår i alla våra utredningar. Individuella bedömningar görs av läkare om det är aktuellt med drogtestning som del i neuropsykiatrisk eller fördjupad utredning.
Övriga tjänster
Läkarintyg – avseende högre körkortsbehörigheter eller taxiförarlegitimation och Läkarintyg – på begäran från Transportstyrelsen
På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa “Vissa sjukdomar, skador eller andra medicinska förhållanden kan påverka förmågan att köra bil trafiksäkert. Ett körkort kan därför återkallas på grund av sjukdom. Men den som till exempel har epilepsi, ADHD, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller demens kan i vissa fall få ha körkort, på villkor att han eller hon regelbundet lämnar läkarintyg till Transportstyrelsen.
Du kan få villkor om att lämna läkarintyg i samband med till exempel en ansökan om körkortstillstånd eller en ansökan om förlängning av högre behörigheter. Du måste då visa att du uppfyller de medicinska kraven.”
Du kan läsa mer om de medicinska kraven vid ansökan om körkortstillstånd genom att klicka på länken nedan: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/korkort/ta-korkort/medicinska-krav/